Skip to content

Share This Post

  • or

Hoe doorbreek je generatie trauma?

7 tips om patronen te doorbreken.

Thumbnail

Generatie trauma komt voor in de meeste families. Vaak zijn mensen zich hier niet bewust van. Toch kan je een intergenerationeel trauma herkennen en zie je dit vaak terug bij meerdere familieleden. Maar hoe doorbreek je een generatie trauma? Dat gaan wij je in dit artikel vertellen. 

Wat is generatie trauma?

Generatie trauma, ook wel generationeel trauma genoemd, zijn letterlijk trauma’s die door generaties worden doorgegeven. Dit betekent dat als bijvoorbeeld jouw oma iets traumatisch heeft meegemaakt, dat jij hier nog last van kunt hebben. Generatie trauma ontstaat vooral door onverwerkte trauma’s van familieleden. Het kan ook zijn dat je niet weet dat je last hebt van een trauma maar je wel bepaalde patronen hebt waarvan je niet weet hoe ze zijn ontstaan. 

Kan trauma worden doorgegeven?

Trauma kan dus zeker worden doorgegeven. Als een familielid van de vorige generaties iets niet heeft verwerkt, dan kun jij hier last van hebben. Zo zie je vaak bepaalde gedragspatronen, culturele overtuigingen of relatieproblemen terugkomen. Gelukkig kan jij degene zijn die deze patronen doorbreekt! 

Generatie trauma doorbreken

Ben jij je bewust van een generationeel trauma en wil je deze patronen doorbreken? Goed bezig! Je moet niet alleen jezelf hier dankbaar voor zijn, je familieleden gaan hier ook een groot voordeel uithalen. Hieronder vertellen we je hoe je deze generationele trauma’s kunt verwerken. 

1. Erken het trauma en begrijp de invloed

Om een trauma te verwerken en patronen te doorbreken, moet je weten waar het trauma vandaan komt. Wat is er gebeurd en wat is de invloed hiervan geweest op jouw familieleden? Als je dit weet, kun je verder met de volgende stappen in het proces. 

2. Word bewust van je eigen patronen en gedachtegangen

Denk eens na over hoe jij je over het algemeen gedraagt en hoe je denkt. Denk je bijvoorbeeld vaak negatief? Vraag jezelf dan eens af waarom je dit doet. Probeer dan ook eens te kijken naar hoe jouw familieleden zich gedragen in zulke situaties. Als jullie hierin hetzelfde zijn, kan dit zijn ontstaan uit een bepaalde onverwerkte gebeurtenis. 

3. Verander schadelijke gedragspatronen

Als jij je bewust bent van je gedragspatronen, dan kun je deze veranderen. Vaak zitten deze patronen zo erg in je routine dat je er niet binnen een dag vanaf bent. Probeer daarom te analyseren waar het fout gaat en begin vanaf daar. 

4. Beoefen shadow work

In je schaduwzelf zitten vaak alle antwoorden die je nodig hebt. Probeer daarom eens om te beginnen met shadow work. Hiermee zul je achter antwoorden komen van vragen waar je zelf misschien nooit over na hebt gedacht. Ben je nieuw met shadow work? Dan lees je hier hoe je ermee kunt beginnen. 

5. Praat erover met je familie

Een goede manier om trauma te verwerken is door erover te praten. En met wie kan je dat beter doen dan met de personen waar het trauma is ontstaan? Praat met je familie over gebeurtenissen en gedragspatronen die hebben geleid tot waar jullie nu zijn. 

6. Ga op trauma therapie

Het is goed om zelf aan je trauma’s te werken, maar je hoeft dit niet helemaal zelf te doen. Het is helemaal oké om hulp te zoeken als je even niet weet wat je moet doen. Doe zelf goed je research naar de juiste trauma verwerking therapie. 

7. Geef nieuwe patronen door aan volgende generaties

Dat jij je bewust bent van patronen en trauma’s is het belangrijkst. Dit betekent dat je hier aan kunt werken en dat je weet wat je anders kunt doen. Zo kan jij de patronen doorbreken en nieuwe gewoonten meegeven aan de volgende generaties die na jou komen!

Wat gebeurt er als je trauma niet verwerkt?

Het is altijd belangrijk om trauma te verwerken. En dit is dus niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Als je een trauma niet verwerkt, kan dit meerdere gevolgen hebben. Dit kan er gebeuren als je een trauma niet verwerkt:

  • Psychologische problemen zoals angst en depressie;
  • Fysieke problemen zoals spanning en slaapproblemen;
  • Relatieproblemen;
  • Gedragsveranderingen zoals je terugtrekken of juist heel uitbundig worden;
  • Veranderingen in het zelfbeeld;
  • Problemen met dagelijks functioneren bijvoorbeeld op school of op het werk. 

Vroeg of laat komt een trauma vaak toch tot uiting en kun je hier last van hebben. Daarom is het belangrijk om de gebeurtenissen te erkennen en om hieraan te werken. 

Je weet nu wat een intergenerationeel trauma is en hoe je dit kunt verwerken. Denk eraan dat jij zelf de belangrijkste persoon bent in je leven. Zorg dus goed voor jezelf! En dat doe je ook door je problemen, trauma’s en patronen te erkennen. Zo werk je aan de beste versie van jezelf.

Wat je misschien ook leuk vindt