Toxic positivity is iets wat veel mensen zichzelf hebben aangeleerd. Toch is het écht niet gezond. Het heet niet voor niks ‘toxic’! Doe jij ook aan toxic positivity? Test jezelf in ons artikel.
Wat is toxic positivity?
Positief denken is goed. Dat weten we allemaal. Maar je kan er ook in doorslaan. En dan wordt het toxic. Bij toxic positivity benadruk je het positieve denken zó erg, dat je negatieve emoties minimaliseert en ‘wegdrukt’. Hierdoor kan je emoties niet meer op een gezonde manier verwerken. Toxische positiviteit komt bijvoorbeeld voor als je een ‘te’ positieve houding hebt in vervelende situaties.
De gevolgen van toxic positivity
Toxic positivity heet niet voor niks ‘toxic’. Dat betekent dat er ook niet echt fijne gevolgen aan zitten. Als je regelmatig een toxische positieve mindset hebt, dan kan je last krijgen van de volgende gevolgen:
- Onderdrukken van emoties;
- Het opbouwen van een onverwerkt trauma;
- Het gevoel hebben niet begrepen te worden;
- Minder empathie naar anderen;
- Een slechtere mentale gezondheid;
- Meer stress of zelfs een burn-out.
We willen hier niet mee zeggen dat je niet positief in het leven mag staan. Juist! Maar dan moet het wel oprecht zijn. Het is dus beter om te werken aan een echte positieve mindset, dan jezelf voor de gek te houden met toxic positivity.
Hieraan herken je toxic positivity bij jezelf
Spelregels: kijk of jij jezelf herkent in de onderstaande punten. Herken jij jezelf in 2 of meer punten? Dan doe je waarschijnlijk aan toxic positivity.
1. Je gebruikt cliché uitspraken om iemand (of jezelf) te troosten
De kans is groot dat iemand écht troosten niet jouw ding is. Je gebruikt standaard uitspraken zoals ‘het komt wel goed’ of ‘alles gebeurt met een reden’. En hoewel dat misschien wel waar is, wil niet zeggen dat je iemand daar ook mee helpt op dat moment.
2. Je ontkent negatieve gevoelens, van jezelf en van anderen
Negatieve gedachten en gevoelens mogen er bij jou niet in. Je ‘kijkt liever naar de zonnige kant’ of je vertelt anderen dat ze ‘niet zo negatief’ moeten doen.
3. Je voelt druk om altijd gelukkig te zijn (of over te komen)
Het kan zijn dat jij jezelf druk op legt om gelukkig te zijn. Maar het kan ook zijn dat je naar de buitenwereld gelukkig en positief wil overkomen. Je zal niet snel iets negatiefs over jezelf naar buiten brengen en laat weten dat alles altijd goed gaat, ook als het niet zo is.
4. Je minimaliseert problemen
Als jij een probleem hebt of als iemand anders een probleem heeft, maak je dit altijd kleiner dan het is. Dat wil niet zeggen dat je het niet wil oplossen, maar je gaat er met een verkeerde insteek in. Want, ‘er is altijd iemand die het erger heeft’.
5. Je hebt soms te weinig empathie
Je vind het moeilijk om in te leven op iemands verdriet. In plaats daarvan probeer je iemand op te vrolijken, zonder daarbij hun gevoelens te erkennen. Dit betekent trouwens niet dat je echt geen empatisch persoon bent. Waarschijnlijk heb jij je emoties gewoon weggedrukt door de toxic positivity.
6. Je wil moeilijke gesprekken het liefst vermijden
Gesprekken over moeilijke onderwerpen zijn niet jouw ding. Je kapt dit het liefst af en je focust je op de positieve aspecten. Als er bijvoorbeeld iets vervelends is gebeurd bij je vriendin op vakantie, dan vraag je het liefst of de rest van de vakantie wel leuk was.
7. Je praat mensen (onbewust) een schuldgevoel aan
Als mensen een negatieve emotie ervaren, geef jij ze een schuldgevoel. Je zegt bijvoorbeeld ‘je moet dankbaar zijn voor wat je wel hebt’. En hoewel dat natuurlijk klopt, is dat niet wat iemand nodig heeft op dat moment.
Doe jij aan toxic positivity en wil je hier iets aan veranderen? Dan kan dit gewoon. Het maakt je zeker geen slecht mens. Probeer je toxic mindset te veranderen door te analyseren hoe je denkt, te mediteren en affirmaties tegen jezelf te zeggen. Dan komt het echt wel goed. En dat bedoelen we op de minst toxische manier ;).