Kom je vaak te laat? Grote kans dat de mensen om je heen er niet alleen last van hebben. Het kan voor jezelf namelijk ook hartstikke vervelend zijn. Toch is vaak te laat komen iets wat niet zomaar uit je systeem gaat. Daarom delen wij tips met je over hoe je vanaf nu op tijd kan komen.
Hoe zorg je dat je op tijd komt?
Opeens op tijd komen gaat waarschijnlijk niet zo makkelijk. Er moeten veranderingen in je routine plaatsvinden om hier iets aan te kunnen doen. Daarom is de eerste stap om aan je ritme te werken. Door jezelf te programmeren, kom je van te laat komen en andere slechte gewoontes af. Zo kan jij vaker je afspraak nakomen! Wij delen tips met je die ervoor zorgen dat je op tijd komt.
1. Analyseer je gewoonten
Denk eens na over je gewoonten. Wat zorgt ervoor dat je standaard te laat komt? Door hierover na te denken weet je ook wat je anders kan doen. Bewustzijn is de eerste stap naar verandering!
2. Stel realistische doelen
Vaak krijgen we de neiging om bepaalde taken een te kort tijdvak te geven. Dit is dan ook een reden om je niet aan een planning te kunnen houden. Wees daarom realistisch bij het plannen van je taken. Dit kan ook je routine zijn. Denk je bijvoorbeeld dat je 15 minuten doet over douchen en ben je vaak dan toch langer bezig? Plan hier dan gewoon een half uur voor in.
3. Plan extra tijd in
Dit lijkt een beetje op het vorige punt, maar plan extra tijd bovenop je extra tijd. Een strakke planning is meestal niet haalbaar. Voeg er daarom wat extra tijd aan toe om druk te verminderen. Hierdoor zal je sneller echt op tijd komen.
4. Maak een dagelijkse planning
Kom je vaak te laat bij werkgerelateerde afspraken? Maak dan alvast voor elke dag een planning. Hierbij kan je rekening houden met alle taken en verantwoordelijkheden en je weet precies wanneer je welke afspraak hebt. Hierdoor kan je ook (reis)tijd vrijmaken om op tijd bij een afspraak te zijn. Daarnaast helpt dit ook als je last hebt van uitstelgedrag.
5. Bereid je de avond van tevoren voor
Als je vaak ‘s ochtends te laat komt is deze tip heilig voor jou. Door je ‘s avonds alvast voor te bereiden heb je in de ochtend een stuk meer tijd. Leg alvast je kleren klaar, maak je ontbijt en pak alvast je tas in. Hierdoor ben je in de ochtend geen tijd kwijt aan last-minute voorbereidingen.
6. Stel doelen voor je vertrektijd
Bepaal altijd van tevoren hoe laat je weg moet gaan. Zorg er dan ook nog eens voor dat je een kwartier voor deze tijd al klaar bent. Je kan in je hoofd ook een vroegere tijd bedenken, zodat je zeker weet dat je het echte tijdstip haalt.
7. Gebruik timers en herinneringen
Stel een wekker, timer of herinnering op je telefoon in. Doe dit voor elke taak die je moet doen. Dit zorgt ervoor dat je een geheugensteuntje hebt als je zelf dingen makkelijk vergeet.
8. Stel consequenties én beloningen in
Heb je veel tips geprobeerd, maar kom je nog steeds te laat? Stel dan een consequentie voor jezelf in. Dit kan zijn: eerder opstaan, nieuwe doelen stellen, enzovoort. Daarnaast is het ook niet verkeerd om jezelf te belonen als je vaker achter elkaar wel op tijd bent gekomen. Trakteer jezelf eens op je lievelingseten of een dagje uit.
9. Volg een time management cursus
Soms kan het zijn dat je alle mogelijke opties probeert, en je nog te laat komt. Dan is het een mogelijkheid om een cursus time management te volgen. Deze cursus is speciaal ontwikkeld om mensen te helpen effectiever om te gaan met hun tijd, taken en doelen. Je kan hierdoor makkelijker een afspraak nakomen. Met verschillende time management tips wordt je geholpen om je beter aan een planning te kunnen houden.
Wat betekent het als je altijd te laat komt?
Altijd te laat komen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je moeite hebben met tijdbeheer, maar het kan ook andersom. Mensen die te laat komen kunnen vaak ook juist perfectionistisch zijn. Ze zijn dan vaak zo druk bezig met iets perfect maken dat ze de tijd vergeten.
Wat zegt te laat komen?
Dit zijn verschillende redenen waarom iemand vaak te laat komt:
- Slecht tijdbeheer;
- Moeite met prioriteiten stellen;
- Problemen met planning en organisatie;
- Perfectionisme;
- Onderliggende stress of angst;
- Gebrek aan respect voor andermans tijd;
- Gewoontegedrag.
De oorzaken van te laat komen zijn dus heel uiteenlopend. Het fijne is dus dat er wel altijd iets aan te doen valt, zo lang je het zelf wilt!
Je weet nu wat je kan doen als je vaak te laat komt. Daarnaast is het ook niet verkeerd om deze tips door te sturen naar iemand die vaak te laat is. Zo help je elkaar alleen maar.