Skip to content

Share This Post

  • or

Alles wat je moet weten over jouw inner critic 

Hello, it’s me (again…)

Thumbnail

Gaat er iets niet zoals je had gehoopt? Grote kans dat de innerlijke criticus om de hoek komt kijken. Je inner critic heeft namelijk alles in de gaten wat jij ‘niet goed’ doet. En dat is iets waar je vanaf moet. Dus wat is de innerlijke criticus en hoe neem je afscheid van dat stemmetje in je hoofd? Dat gaan wij je in dit artikel vertellen. 

Wat is je inner critic?

Je inner critic, dat ben je zelf! Maar dat weet je waarschijnlijk al. Het is een innerlijke ‘stem’ die ons van alles vertelt, en dat zijn meestal geen positieve dingen. Deze stem levert kritiek op onze gedachten, acties en prestaties. Dit is wat de innerlijke criticus je zowel kan vertellen:

  • Dat je een prestatie niet goed genoeg hebt gedaan;
  • Dat andere mensen negatief over je denken;
  • Dat andere mensen altijd beter zijn dan jijzelf;
  • Dat iets gegarandeerd gaat mislukken;
  • Dat je niet goed genoeg bent. 

De inner critic kán nuttig zijn, omdat het ook opbouwende kritiek kan geven. Maar het gaat hierbij om de manier waarop deze stem tegen je praat. Is het geen opbouwende kritiek en ga je hierdoor alleen maar slechter denken over jezelf, zoals bij de bovenstaande punten? Dan moet je zo snel mogelijk van die vervelende stem afkomen. 

Waar komt de innerlijke criticus vandaan?

Deze vervelende stem kan door veel verschillende manieren ontstaan. Vaak is het een combinatie van ervaringen en zelfvertrouwen. Hoewel je zelfbeeld vaak ook komt door situaties van buitenaf! Hieronder lees je een aantal factoren die hiermee te maken kunnen hebben.

Opvoeding en omgeving 

De manier waarop je bent opgevoed zegt veel over jouw inner critic. Heb je bijvoorbeeld vaak kritiek gekregen van je ouders, of misschien wel op school? Dan kan dit een hele grote invloed hebben op de manier hoe je tegen jezelf praat. Vaak ontstaat dit door de mening van autoriteitsfiguren zoals je ouders en leraren. Al helemaal als dit op jonge leeftijd is begonnen, kan dit een grote impact hebben.

Cultuur en maatschappij

De normen en waarden in de maatschappij kunnen een grote invloed hebben op je inner critic. Vooral als er een grote nadruk op de cultuur wordt gelegd en je hier misschien anders tegenover staat. Hierdoor ontstaat er een soort druk wat leidt tot perfectionisme. En dat is de reden dat je vaak negatief tegen jezelf praat. 

Traumatische ervaringen

De innerlijke criticus wordt vaak gedreven door een traumatische ervaring. Deze ervaringen, zoals misbruik, pesten of (emotionele) verwaarlozing kunnen een negatief zelfbeeld veroorzaken. Ook kan generationeel trauma hier een invloed op hebben. Door het gevolg van emotionele pijn kan de kritiek in jou alleen maar sterker worden. 

Persoonlijkheid en innerlijke criticus 

Je persoonlijkheid kan ook een grote oorzaak zijn van zelfkritiek. Sommige mensen zijn nou eenmaal eigenwijs, perfectionistisch of angstig van zichzelf. Al helemaal bij dit punt is het belangrijk om aan jezelf te werken. Zo wordt je innerlijke criticus ontmaskerd! 

innerlijke criticus iemand leest een menukaart aan tafel

Hoe kan ik minder kritisch op mezelf zijn? 

Het verminderen van zelfkritiek kan lastig zijn. Maar het is zeker niet onmogelijk. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om minder kritisch te worden:

  • Wordt je bewust van zelfkritiek;
  • Onderzoek je denkwijzen;
  • Wees lief tegen jezelf;
  • Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten;
  • Neem genoeg tijd voor jezelf;
  • Praat met anderen over je zelfkritiek.

Dit zijn tips over hoe je minder kritisch tegen jezelf kunt zijn. Maar dat betekent niet dat je innerlijke criticus dan ook meteen weg is. Daarom delen we hieronder een innerlijke criticus oefening met je die je daar een handje mee kan helpen. 

Zó kom je van die innerlijke criticus af

We hebben een oefening om met je inner critic te praten. Hiermee kun je uiteindelijk je innerlijke criticus loslaten. 

Schrijf een brief aan je inner critic

Het schrijven van een zelfcompassiebrief is een manier om de invloed van je innerlijke criticus te verminderen. Je komt hiermee in tune met je schaduwkant. We vertellen je stap voor stap hoe je deze brief kunt schrijven. 

  1. Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt en neem een moment om tot rust te komen
  2. Schrijf de brief vanuit een vriendelijk en supportive perspectief. Schrijf het alsof je naar een goede vriend schrijft die het moeilijk heeft. Vertel de uitdagingen waar je mee dealt. Luister naar je gevoel, angsten en zelfkritiek.
  3. Gebruik lieve en geruststellende woorden om jezelf aan te moedigen. Het is nu juist niet te tijd om hard voor jezelf te zijn. Vertel dat het oké is om niet perfect te zijn.
  4. Schrijf de kwaliteiten op die je bewondert in jezelf. Herinner jezelf eraan hoe mooi je bent, hoe waardevol je bent en dat je lief voor jezelf mag zijn.
  5. Sluit de brief af met lieve woorden en een mooie blik op de toekomst. 
  6. Neem nu de tijd om de brief eens rustig door te lezen. Vind je het nu nog steeds nodig om zo kritisch op jezelf te zijn?

Naast deze brief zijn er nog meer oefeningen die je kunt doen. Zo kun je een innerlijke criticus meditatie doen. 
Het is vooral belangrijk om goed naar jezelf te luisteren. Luister naar je gedachten en je gevoel en kijk naar je acties. En, wees lief voor jezelf! Als je dit volhoud, dan komt contentment vanzelf.

Wat je misschien ook leuk vindt