Skip to content

Share This Post

  • or

Hoe leef je volgens je cyclus? – De 4 fases uitgelegd 

Begrijp jezelf nóg beter.

Thumbnail

Ongesteld zijn is geen pretje. Dat weten we allemaal. Grote kans dat jij tijdens je menstruatie geen hoge motivatie hebt en dat je het liefst op de bank gaat liggen. En daar is eigenlijk een hele logische verklaring voor. Steeds meer mensen gaan leven naar hun cyclus, en dat is heel positief. Wij vertellen je wat je menstruatiecyclus precies inhoudt en hoe je hier rekening mee kunt houden in het dagelijks leven. 

Wat is cyclisch leven?

Bij een cyclisch leven leef je letterlijk naar een cyclus. In dit geval hebben wij het natuurlijk over de menstruatiecyclus. Bij deze vorm van leven gaat het om het aanpassen van je activiteiten en gewoonten aan de fase van de cyclus. Hierbij zorg je voor balans tussen je lichaam, je mind en leer jij jezelf steeds beter kennen. 

Wat zijn de 4 fases van de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen. Bij elke fase leef je op een andere manier. De fases van een menstruatiecyclus worden ook wel vergeleken met de seizoenen. Dit zijn de 4 fases van een menstruatiecyclus:

  1. Menstruatiefase (winter);
  2. Folliculaire fase (lente);
  3. Ovulatiefase (zomer);
  4. Luteale fase (herfst). 

Een stukje verder in dit artikel gaan we je vertellen wat dit precies betekent en hoe je hier je leven aan kan aanpassen.

Hoe weet je in welke fase je zit?

Het is belangrijk om te weten in welke fase je zit om te kunnen leven naar je cyclus. Na een tijdje zal jij je lichaam steeds beter leren kennen. Dat betekent dat jij hoogstwaarschijnlijk kunt aanvoelen in welke fase jij je bevindt. Natuurlijk zijn er ook genoeg hulpmiddelen die je een handje verder kunnen helpen. Zo kun jij je menstruatiecyclus bijhouden. Een menstruatiecyclus app zoals Flo is een hele goede manier om bij te houden hoe jij je voelt. Naar aanleiding daarvan kan de app een inschatting maken. Ook kan je zelf een menstruatiecyclus kalender bijhouden om te weten wanneer jij in welke fase zit. 

Hoe leef je volgens je cyclus?

Nu komen we bij het echte werk: leven volgens je cyclus. Mensen die hun menstruatiecyclus aanvoelen, doen over het algemeen dezelfde dingen. Elke fase wordt vergeleken met een seizoen. Als je hier naar kijkt, dan weet je ook ongeveer wat de fase in je cyclus precies inhoudt. Wij gaan je nu alles vertellen wat je moet weten, inclusief de menstruatiecyclus seizoenen.

Fase 1: Menstruatie (winter)

De eerste fase is de tijd dat je ongesteld bent. Deze wordt vergeleken met de winter. Dit komt doordat het een tijd van rust, neerslachtigheid en vernieuwing is. In de winter bereid de natuur zich voor op het voorjaar. Dit is precies wat jouw lichaam ook aan het doen is. 

Wat gebeurt er tijdens deze fase?

Tijdens deze fase werpt je lichaam oude cellen af en bereidt ze zich voor op een nieuwe fase. Je hormoon niveaus zijn laag. Dit kan ervoor zorgen dat je fysieke en emotionele toestand niet optimaal zijn. Je kan last hebben van vermoeidheid, pijn en stemmingswisselingen en je hebt vaak de behoefte om uit te rusten. 

Tips voor deze fase

  • Houd je agenda zo leeg mogelijk;
  • Zorg voor veel me time;
  • Reflecteer op je gevoelens;
  • Luister goed naar je lichaam.

Fase 2: Folliculaire fase (lente)

De fase na je menstruatie wordt de folliculaire fase genoemd. Deze wordt vergeleken met de lente. De lente is een tijd van groei en vernieuwing. De natuur ontwaakt tijdens de lente weer na de rust die het heeft gehad in de winter. Je kan nu al wel raden wat jouw lichaam in deze periode doet.

Wat gebeurt er tijdens deze fase?

De folliculaire fase is een lange periode van in cyclus. Gemiddeld duurt dit 10-14 dagen. Je hersenen maken nu een hormoon vrij dat de groei van follikels in je eierstokken stimuleert. Daarnaast neemt de productie van het hormoon oestrogeen toe. Dit bereid je baarmoeder voor op een mogelijke zwangerschap. Je energieniveau en concentratie kunnen nu toenemen. Veel mensen voelen zich positiever en actiever in deze fase. 

Tips voor deze fase

  • Stel doelen;
  • Los eventuele problemen op;
  • Werk aan nieuwe ideeën; 
  • Spreek af met leuke mensen;
  • Ga fanatieker sporten

Fase 3: Ovulatie (zomer)

De ovulatiefase wordt vergeleken met de zomer omdat de zomer een overvloed heeft aan energie, vruchtbaarheid en vitaliteit. De zomer is het hoogseizoen van groei en vruchtbaarheid in de natuur. En zo is dat hetzelfde in jouw lichaam. 

Wat gebeurt er in deze fase?

De ovulatiefase is kort. Dit duurt gemiddeld 1-2 dagen. Het is de meest vruchtbare tijd van je cyclus omdat er een eicel vrijkomt uit je eierstokken. Het hormoon oestrogeen is nu op het hoogste niveau. De meeste mensen merken dit doordat ze een hoger libido hebben en veel zin hebben om actieve dingen te gaan doen. 

Tips voor deze fase

  • Plan spannende afspraken (sollicitatie, netwerken);
  • Blijf sporten;
  • Werk aan je passies;
  • Datenight!

Fase 4: Luteale fase (herfst)

De laatste fase van je cyclus, de luteale fase, wordt vergeleken met de herfst. Dit is een tijd van verandering, oogst en voorbereiding op de rust van de winter. Net zoals de herfst zich voorbereidt op de winter, doet jouw lichaam dat ook. 

Wat gebeurt er in deze fase?

De luteale fase duurt gemiddeld 10-14 dagen. Je lichaam produceert nu meer progesteron om de baarmoeder voor te bereiden op de implantatie van een bevruchte eicel. Als dit niet gebeurt, neemt de hormoonproductie van progesteron weer af. Dit betekent het begin van de menstruatie. Soms kan je last krijgen van een opgeblazen buik, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Tijdens de luteale fase merk je afname van energie en meer focus op ontspanning en self care.

Tips voor deze fase

Je weet nu hoe je kunt leven naar je menstruatiecyclus. Het allerbelangrijkste is om altijd naar je eigen lichaam en gevoel te blijven luisteren. Daarnaast zijn deze tips handig om te plannen wanneer je wat gaat doen. Wanneer ga je productief aan het werk, afspreken met je vrienden of helemaal alleen op date? Als jij je bewust bent van je cyclus dan kun je hier rekening mee houden.

Wat je misschien ook leuk vindt