Je menstruatiecyclus zegt veel over de gezondheid van jouw lichaam. Door op je cyclus te letten weet je of je hormonen in balans zijn én kan je leren om je lichaam goed aan te voelen. Maar hoe ziet een natuurlijke cyclus eruit en hoe weet je of jij dit ook hebt? Daar ga je in dit artikel achter komen.
Wat is een gezonde menstruatiecyclus?
Bij een gezonde cyclus zijn je hormonen in balans en werkt alles zoals het zou moeten werken. Je wordt regelmatig ongesteld en hebt eigenlijk weinig klachten. Want wist je dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat je last hebt van veel klachten, zoals erge buikpijn?
Als je onregelmatig ongesteld wordt, dan betekent dit dat je hormonen uit balans zijn. Maar ook als je menstruatiecyclus langer dan 35 dagen duurt is dit een teken dat er iets moet veranderen. Een kortere menstruatiecyclus is daarentegen wél weer normaal. Volg je het nog?
Hoe voel je je tijdens verschillende fases?
Elke cyclus heeft 4 fases. Deze kunnen we ook wel vergelijken met de seizoenen. De warmere seizoenen, de lente en zomer, staan voor het opbloeien en goed voelen in je lichaam. De donkere seizoenen zijn de periodes waarin je wat meer naar binnen keert en je menstruatie krijgt. Het kan fijn zijn om te leven volgens je menstruatiecyclus. Zo kan je het beste uit jouw leven halen!

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?
Een normale menstruatiecyclus bestaat uit vier fases. In iedere fase gebeurt er in je lichaam iets anders. En hoewel ieder lichaam anders is en dit er voor jou anders uit kan zien dan bij iemand anders, is het wel de bedoeling dat het ongeveer gaat zoals hieronder. Disclaimer: we zetten er expres geen dagen bij, omdat de cyclus bij iedereen anders kan duren. Een gemiddelde cyclus duurt 21-35 dagen.
Fase 1: menstruatie
De eerste fase van je cyclus begint wanneer je ongesteld wordt. Je lichaam stoot hierbij baarmoederslijmvlies af. Hierbij heb je de meeste klachten tijdens je menstruatie cyclus. Het kan zijn dat je last hebt van buikpijn en vermoeidheid. Ook kan je hoofdpijn voor je menstruatie krijgen.
Fase 2: opbouwfase
Je lichaam maakt zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Een eicel rijpt hierbij in je eierstok en je baarmoederwand wordt dikker. Vaak voel je je in deze fase het meest energiek en vrolijk.
Fase 3: eisprong
De eisprong vindt vaak in het midden van je cyclus plaats. Hierbij komt de eicel vrij. Het kan zijn dat je hierdoor lichte buikpijn krijgt, maar dit hoeft niet. Je bent tijdens deze fase vaak het meest zelfverzekerd.
Fase 4: afbouwfase
Wanneer je niet zwanger bent geraakt, maakt je lichaam zich weer klaar voor de menstruatie. Je hormonen gaan hierdoor meer schommelen. Het kan daarom zijn dat je last krijgt van een wisselend humeur, gevoelige borsten en misschien houd je wat meer vocht vast.
Denk er wel aan dat je alleen een natuurlijke cyclus hebt als je geen anticonceptie met hormonen gebruikt. Als je aan de pil zit of een spiraal hebt, dan heb je geen natuurlijke cyclus meer.
Hoe weet je of je een goede cyclus hebt?
Het kan fijn zijn om je menstruatiecyclus te berekenen. Dit kan je doen met een app zoals Flo of een ander middel om je symptomen bij te houden. Hierdoor kan je goed in de gaten houden in welke fase je zit, én kan je inschatten wanneer je ongesteld wordt. Daarnaast zijn dit de tekenen van een gezonde cyclus:
- Je cyclus duurt 21-35 dagen;
- Je bent tussen de 2-7 dagen ongesteld;
- Je merkt dat je energielevel veranderd gedurende de fases;
- Je afscheiding veranderd;
- Je kan aanvoelen wanneer je ongesteld wordt;
- Je menstruatieklachten zijn niet zó erg dat je dagen belemmerd worden.
Het is vooral belangrijk om je lichaam goed aan te voelen. Dit hoef je niet in één keer te kunnen, maar als je hier op gaat letten dan leer jij je lichaam vanzelf kennen. En, is jouw cyclus ‘normaal’?