Onverwerkt trauma komt er altijd een keer uit. Maar op welke manier? Dat kan je van tevoren niet zeggen. Het is heel belangrijk om een trauma te verwerken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij vertellen je de symptomen van een onverwerkt trauma.
Hoe merk je een onverwerkt trauma?
Onverwerkte trauma’s uiten zich bij iedereen anders. De ene persoon dealt meteen met de gevolgen van een trauma, de ander stopt het liefst zo ver mogelijk weg. De gevolgen van een trauma gaan dan ook van groot tot klein. De ene persoon wordt bijvoorbeeld vooral moe, terwijl iemand anders last kan krijgen van paniekaanvallen.
Hoe herken je een onverwerkte emotie?
Een onverwerkte emotie is meestal minder heftig dan een trauma. Vaak heb je last van onverwerkte emoties doordat jij je bang bent om te uiten of omdat dit in je omgeving niet wordt toegelaten. Dit is hoe je dat bij jezelf kan herkennen:
- Stemmingswisselingen;
- ‘Overdreven’ reacties;
- Een negatieve mindset;
- Vermoeidheid;
- En meer.
9 symptomen van onverwerkt trauma
1. Angst en paniekaanvallen
Bij een onverwerkt trauma kan je last hebben van angst of zelfs paniekaanvallen. Het kan heel goed zijn dat dit onverwacht gebeurt, zonder dat er enige aanleiding tot was. Ook kan er iets in jou getriggerd zijn waardoor je last krijgt van angst of paniek.
2. Depressieve gevoelens
Depressieve gevoelens of een depressie kunnen een duidelijk teken zijn van een onverwerkt trauma. Ook kan je last hebben van een aanhoudend gevoel van verdriet, hopeloosheid of leegte. Voel jij je zo? Even huilen doet soms wonderen.
3. Je bent ‘verdoofd’
Het kan zijn dat je moeite hebt met het voelen van emoties. Het is niet dat je ze niet hebt, maar je hebt ze heel diep weggestopt. Dit is een logisch gevolg van een trauma.
4. Duidelijke flashbacks
Misschien heb je regelmatig flashbacks van het trauma, of komt er een onverklaarbaar gevoel omhoog. Vaak wordt dit getriggerd door een situatie of herinnering, maar het kan ook uit het niets omhoog komen.
5. Schuldgevoel en schaamte
Je kan een constant schuldgevoel hebben of misschien schaam jij je wel snel. Dit kan gerelateerd zijn aan het trauma, maar dat hoeft niet.
6. Je hebt vermijdingsgedrag
Het liefst vermijd je alles en iedereen wat met het trauma te maken heeft. Alles om maar niet aan de gebeurtenis te hoeven denken.
7. Spanning en fysieke stress
Misschien ben je constant op je hoede en zit er zelfs fysieke spanning in je lichaam. Je kan last hebben van strakke spieren of een verhoogde bloeddruk.
8. Slaapproblemen
Mensen met een trauma hebben vaak slaapproblemen. Misschien kan je niet goed in slaap vallen, word je vaak wakker of heb je (terugkerende) nachtmerries.
9. Negatieve gedachten
Als je vaak negatief denkt, kan dat een teken zijn van een onverwerkt trauma. En denk je ook vaak negatief over jezelf? Dan kan dat ook een teken zijn dat je niet genoeg zelfliefde hebt.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van een onverwerkt trauma. Het kan zich op zoveel verschillende manieren uiten. Probeer je dus vooral bewust te zijn van je gedrag en probeer te achterhalen waar iets vandaan komt.
Wat gebeurt er als je trauma niet verwerkt?
Onverwerkte trauma’s verwerken is zó belangrijk. Als je dit namelijk niet doet, kan dit best slechte gevolgen hebben voor jezelf. Het is dan ook helemaal niet erg om in therapie te gaan. De bovenstaande signalen zijn al een voorproefje van wat er kan gebeuren. Ook kan je last krijgen van de onderstaande symptomen:
- Moeite met reguleren van emoties;
- Depressie;
- Zelfdestructief gedrag;
- Depressie;
- Gezondheidsproblemen;
- Vermijdingsgedrag;
- En meer.
Het wil niet zeggen dat het bij iedereen zo heftig moet zijn. Echt niet. Maar dat je een trauma verwerkt, is wel heel belangrijk. Wanneer je dat doet, ben je écht op de goede weg naar contentment.