Skip to content

Share This Post

  • or

5 tips om je financiële trauma’s te overwinnen

Geld kán gelukkig maken.

Thumbnail

Geldproblemen kunnen een grote impact hebben op ons leven. Of het nu gaat om hoge studieschulden, onbetaalde rekeningen of verkeerde financiële beslissingen, geldzaken kunnen een hoop energie van ons opeisen. Soms zoveel dat het kan zorgen voor financiële trauma’s. En hoe je dit trauma kan facen? Dat leggen wij voor je uit.

Financieel trauma: in het kort

Financiële trauma’s komen vaak voor uit negatieve ervaringen met geld. Deze ervaringen raken je op diep en emotioneel niveau en hebben invloed op je mental health, wat dus kan leiden tot een trauma. Het kan ook zijn dat deze ervaringen niet vanuit jezelf komen, maar dat dit momenten zijn die je ouders hebben meegemaakt.

Wat de oorzaak ook is, een financieel trauma is voor iedereen vervelend. Daarom kan je zelf stappen ondernemen om hier vanaf te komen. Weet je nog niet helemaal zeker of je last hebt van een financieel trauma? Dan kom je er hier misschien achter.

Hoe omgaan met financiële stress? Overwin je trauma

1. Begrijp je financiële situatie

Het eerste en eigenlijk ook het belangrijke aspect van het aanpakken van je financiële trauma is het begrijpen van je huidige situatie. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en stel een realistisch budget op. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van waar je staat en kan je doelgericht aan de slag gaan met het verbeteren óf behouden van je huidige geldzaken. Als je hier een beetje hulp bij nodig hebt is er ook een speciale money planner die je overzicht kan geven.

2. Confronteer je angsten

Financiële trauma’s leiden eigenlijk altijd tot angst en stress rondom geldzaken. Het is super belangrijk om deze angsten onder ogen te zien en te begrijpen waar ze vandaan komen. Praat erover met vrienden, familie of een professional die je kan helpen. Daarnaast kan het ook fijn zijn om je gedachtes en angsten op te schrijven in een mooie journal. Als je niet precies weet waar je angsten überhaupt vandaan komen, dan kan je ook eens gaan kijken of shadow work misschien wat voor je is.

3. Verbreed je financiële kennis

Een manier om meer zekerheid te krijgen is door meer te weten over het onderwerp waar jij je zo druk over maakt. Een gebrek aan kennis is vaak juist een trigger voor trauma’s. Neem de tijd om jezelf te informeren over je persoonlijke financiën en alles wat daarmee te maken heeft. Lees boeken, volg een online cursus en stel vragen aan mensen om je heen om kennis op te bouwen. Hoe meer je geld begrijpt, hoe beter je in staat bent om goede beslissingen te nemen. Dit zorgt automatisch voor meer zelfvertrouwen en zekerheid in je beslissingen.

4. Stel realistische doelen en neem kleine stappen

Als je nu nog in een financiële situatie zit die verbeterd kan worden is het belangrijk om een goed plan te maken. Maar, zorg er daarbij voor dat je de stappen niet te groot maakt. Hoe groter de stappen, hoe meer stress je juist veroorzaakt. Heb je bijvoorbeeld meerdere schulden? Begin dan bij het afbetalen van de kleinste bedragen en ga steeds een stapje verder. En vergeet niet dat dit tijd kost, dus maak jezelf niet te druk. Door deze kleine successen te behalen bouw je vertrouwen op en blijf je gemotiveerd om door te gaan.

5. Manifesteer, visualiseer en heb vertrouwen

Dit is eigenlijk geen stap die je kan ondernemen, maar iets wat je ernaast kan doen. Het manifesteren en visualiseren is altijd een goede manier om je te helpen trauma’s te overwinnen en jouw dromen en doelen te behalen. Je kan ook visualiseren door een vision board te maken of door deze manifestatie methode te gebruiken.

Financiële trauma’s kunnen een groot impact hebben op je leven, maar ze hoeven je dus zeker niet te definiëren. Door je trauma’s te facen en aan te pakken kan jij je angsten verminderen en je mindset verbeteren. Don’t forget: it can be a journey, maar met de juiste stappen kan jij je trauma overwinnen.

**Dit artikel bevat affiliate links**

Wat je misschien ook leuk vindt