Quiet quitting klinkt als iets negatiefs, en ja, voor de meeste werknemers is dat ook zo. Maar wist je dat er ook best veel voordelen aan zitten? Lees hier de voordelen van quiet quitting.
Wat is quiet quitting?
Even kort door de bocht: quiet quitting is minder werken zonder dat je baas hier vanaf weet. Vaak doe je dit omdat je moe bent, of omdat je geen voldoening haalt uit je werk. Voorbeelden van quiet quitting zijn:
- Inklokken en weglopen van je laptop (voor thuiswerkers);
- Niet meer willen overwerken;
- Minder initiatief tonen;
- Weinig contact leggen met collega’s;
- Langer over opdrachten doen.
Vaak is quiet quitting een teken dat er iets niet goed zit bij je werk. Probeer daarom altijd te praten met je leidinggevende en geef je grenzen aan. Toch zijn er een aantal voordelen van quiet quitting die jou als persoon beter kunnen maken.
De voordelen van quiet quitting
1. Je hebt minder stress
Als jij je gestresst of overweldigd voelt door je baan, dan kan quiet quitting je misschien een beetje rust geven. Stress kan namelijk ook een grote oorzaak van quiet quitting zijn.
2. Meer vrije tijd
Vooral voor thuiswerkers geldt: quiet quitting zorgt voor meer vrije tijd. Omdat je in principe kunt doen alsof je achter je laptop zit, heb je ook de mogelijkheid om iets anders te gaan doen. Veel mensen gebruiken deze tijd om een serie te kijken, te sporten of zelfs om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.
3. Betere mental health door quiet quitting
Heb je geen leuke werkomgeving waar je geen energie van krijgt? Dan kan quiet quitting die boost geven voor je mental health. Maar weet je wat écht goed is voor je mentale gezondheid? Iets doen waar je blij van wordt!
Kun je zomaar minder gaan werken?
Het doel van quiet quitting is om minder te werken zonder dat je baas of collega’s het doorhebben. Je kunt dus in principe zomaar minder gaan werken, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wil je echt minder werken zonder in de problemen te komen? Overleg dan met je leidinggevende wat de mogelijkheden zijn.
We willen niemand aansporen om te beginnen met quiet quitting. Als je de neiging hebt om dit te doen, dan is het een teken dat je misschien niet op je plek zit bij je huidige werkgever. Misschien wordt het toch eens tijd om te doen waar je echt blij van wordt! Zo bereik je écht contentment.