Stress kan een grote invloed hebben op je lichaam. Soms kan het zijn dat je zelf niet doorhebt dat je stress hebt, maar dat je lichaam je bepaalde signalen laat zien. Dit zijn vaak tekenen dat je te veel spanning hebt. Wil je weten hoe je stress in je lichaam kan herkennen? Doe dan onze stress test aan de hand van de onderstaande punten.
Waar voel je stress in je lichaam?
Stress kan zich op meerdere manieren uiten in je lichaam. Het kan heel goed zijn dat je zelf helemaal niet doorhebt dat je spanning hebt. Je lichaam geeft je dan signalen dat er toch iets aan de hand is. Dit zijn tekenen van stress die je kan merken in je lichaam:
- Spanning in de spieren;
- Snelle hartslag;
- Oppervlakkige ademhaling;
- Maagklachten;
- Hoofdpijn;
- Vermoeidheid;
- Verandering in slaappatroon;
- Huidproblemen.
Hieronder vertellen we je precies hoe deze stress symptomen tot uiting komen en wat de oorzaak is van deze stress klachten.
Spanning in de spieren
Als je gestresst bent, spant je lichaam zich automatisch aan als reactie op de spanning die je hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je pijnlijke of stijve spieren hebt. Vaak komt dit voor in de nek, schouders, rug of kaak.
Snelle hartslag
Bij stress worden stresshormonen zoals adrenaline vrijgegeven. Dit betekent dat je lichaam eigenlijk in de fight or flight modus gaat. Dit wil niet zeggen dat er ook echt iets heftigs aan de hand is, maar dit zorgt er wel voor dat je bijvoorbeeld hartkloppingen kan krijgen.
Oppervlakkige ademhaling
Stress kan je ademhalingspatroon beïnvloeden. Hierdoor ga je oppervlakkiger en korter ademhalen. Probeer daarom om breathwork oefeningen te doen als je merkt dat je ademhaling niet optimaal is.
Maagklachten
Bij stress worden hormonen vrijgegeven die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Je spijsvertering kan hierdoor vertragen en de bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel kan minder worden. Dit kan leiden tot misselijkheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel.
Hoofdpijn
De spieren rondom je hoofd en nek kunnen samentrekken als je last hebt van spanning. Hierdoor krijg je last van spanningshoofdpijn. Daarnaast kunnen de bloedvaten ook vernauwen, waardoor de bloedstroom naar de hersenen iets minder wordt. Hierdoor kan je ook last krijgen van hoofdpijn.
Vermoeidheid
Als je al een lange tijd last hebt van stress kan dit leiden tot een overproductie van je stresshormonen. Dit kan zorgen voor vermoeidheid en een gebrek aan energie.
Verandering in slaappatroon
Omdat je vaak alerter bent tijdens eens stressvolle periode, kan dit je slaapkwaliteit beïnvloeden. Daarnaast kan je ook wel eens midden in de nacht wakker liggen omdat je aan het piekeren bent. Maar, je kan ook juist meer gaan slapen, omdat je constant vermoeid bent of graag wil ontsnappen aan de stress.
Huidproblemen
Stress is slecht voor je huid. Omdat het de hormoonbalans verstoort, kan je ook last krijgen van huidproblemen. Zo hebben veel mensen last van stress jeuk bultjes, of huiduitslag. Daarnaast kunnen bestaande huidproblemen ook verergeren.
Hoe lang duurt het voordat stress uit je lijf is?
Ben je er bewust van dat je stress hebt en wil je hier iets aan doen? Mooi! Dan kan je lichaam namelijk ook bezig gaan met ontstressen.
Hoe lang het precies duurt voordat spanning uit je lijf is, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de oorzaak van stress, de copingmechanismen en de mate van spanning van belang voor het ontstressen. De echte duur kan verschillen van uren tot maanden.
Wat te doen om stress te verminderen?
Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kan doen om te ontstressen. Het belangrijkste is om naar je eigen lichaam te luisteren en om te kijken wat je eventueel kan veranderen in je dagelijkse routine. Daarnaast zijn er andere manieren die je kan doen om stress te verminderen.
Hoe kun je ontstressen?
Ontstressen kan op verschillende manieren. Voel vooral goed aan wat voor jou werkt en probeer iets nieuws uit wat je nog nooit hebt geprobeerd. Dit kan je doen om weer tot rust te komen:
- Probeer genoeg lichaamsbeweging te krijgen;
- Doe breathwork oefeningen;
- Beoefen shadow work;
- Neem een massage of probeer een andere relax methode;
- Praat met mensen uit je omgeving;
- Zorg voor een goede routine;
- Doe dingen die je leuk vind naast je werk;
- Maak een goede planning;
- Zoek professionele hulp.
Je weet nu hoe je spanningen kan herkennen in je lichaam. Probeer altijd goed naar jezelf te luisteren en kijk naar wat je lichaam je wil vertellen. Als je goed voor jezelf blijft zorgen, dan leer jij jezelf steeds beter kennen. En dat is wat je wil om de optimale staat van Contentment te bereiken.