Je stresshormonen zijn een belangrijke factor in hoe je je voelt. Want hoe meer stress, hoe meer klachten je waarschijnlijk hebt. Ben je benieuwd of jouw stresshormonen uit balans zijn? Test het hier!
Wat zijn stresshormonen?
Je lichaam maakt stresshormonen aan wanneer je in een ‘gevaarlijke’ situatie zit. Zo wordt adrenaline aangemaakt in een acute situatie, als je bijvoorbeeld uitglijdt of als je de ouders van je nieuwe partner gaat ontmoeten. Adrenaline werkt samen met noradrenaline. Deze combinatie zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je alerter wordt. Dit klinkt misschien iets te wetenschappelijk, maar het is wel belangrijk om te weten.
Daarnaast heb je ook nog cortisol, dat eigenlijk altijd aanwezig is in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld meer energie hebt, vooral in stressvolle situaties die langer duren. En als je langdurige stress hebt, dan gaat dit stresshormoon uit balans.
Wat doet cortisol met je lichaam?
Als je hormonen in balans zijn dan zorgt cortisol voor energie, alertheid en zelfs ontstekingsremming. Maar als dit stresshormoon uit balans is, dan kan je moe worden, een zwak immuunsysteem krijgen en zelfs aankomen. Ben je benieuwd of jouw stresshormonen uit balans zijn? Lees dan snel verder.

Hieraan herken je dat stresshormonen uit balans zijn
Het is belangrijk om stress in je lichaam te herkennen. Toch kan een disbalans ook andere symptomen met zich meebrengen. Hieronder lees je hoe je kan herkennen dat je stresshormonen uit balans zijn.
1. Je bent constant moe
Als je overdag vaak moe bent, en wel genoeg slaapt, dan kan dit een teken zijn van een disbalans. Een te hoog cortisolniveau kan leiden tot vermoeidheid.
2. Je slaapt slecht
Adrenaline en cortisol kunnen ervoor zorgen dat je altijd ‘aan’ blijft staan. Hoe moe je ook bent, je kan niet in slaap vallen, of je wordt vaak wakker. Dit is ook een teken van een overprikkeld zenuwstelsel.
3. Je komt aan zonder reden
Als je aankomt, maar niet anders leeft, dan kan dit een teken zijn van een te hoog cortisol. De term ‘cortisol buikje’ bestaat dan ook niet voor niks. Dit komt doordat dit stresshormoon je eetlust stimuleert en ervoor zorgt dat je vet vasthoudt.
4. Je hebt meer zin aan ongezond eten
Stress beïnvloedt je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan het zijn dat je meer honger hebt, en dan vooral suiker en vet wilt eten.
5. Je bent prikkelbaar of hebt mood swings
Als je de laatste tijd last hebt van een kort lontje, dan weet je inmiddels misschien wel hoe laat het is. Het kan ook zijn dat je juist heel emotioneel bent of dat je vaak het gevoel hebt dat het allemaal even te veel is.
6. Je kan je moeilijk concentreren
Brain fog en concentratieproblemen zijn een grote aanwijzing van een disbalans in de stresshormonen. Dit komt doordat langdurige stress deze functies kan beïnvloeden.
7. Je hebt meer buikpijn of spijsverteringsproblemen
Heb je een opgeblazen buik, constipatie of misschien wel diarree? Dan is dat bij deze ook opgelost. Dit komt vooral voor als je langdurige stress hebt, en je stresshormonen al een tijdje overuren draaien.
8. Je immuunsysteem is zwakker
Grote kans dat je vaker ziek of verkouden bent. Deze hormonen beïnvloeden je immuunsysteem namelijk, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. En slaaptekort en eetgewoonten kunnen hier ook aan bijdragen.
9. Je hebt hartkloppingen of een hoge hartslag
Voel je je hart soms bonzen, ook al ben je niks aan het doen? Dan kan het zijn dat je bloeddruk hoger is, met name door adrenaline. Hierdoor kan je last krijgen van je hart.
10. Je hebt minder motivatie en voelt je lusteloos
Hoewel je waarschijnlijk juist het gevoel hebt dat je iets ‘moet’ doen, gaat dit nu alleen maar lastiger. Met als gevolg: nóg meer stress.
Hoe kan ik mijn cortisol verlagen?
En, denk je dat je een disbalans hebt? Dan is stresshormonen verlagen nu het belangrijkste wat je kan doen. Dit is hoe jij de oorzaak kan aanpakken:
- Kijk waar je stress van krijgt en pak de oorzaak aan;
- Zorg voor minstens 7-9 uur slaap;
- Beweeg genoeg, minstens elke dag een wandeling of een snelle workout;
- Eet zo gezond mogelijk;
- Doe ontspanningsoefeningen, zoals deze ademhalingstechnieken;
- Zorg voor genoeg rust.
Door deze tips toe te passen kan jij je hormonen weer in balans brengen. Het leven is namelijk zoveel leuker (en zorgelozer!) zonder stress.