Dat een telefoon verslavend werkt, dat weet je misschien wel. Maar wanneer heb je nu echt een telefoon verslaving? En hoe ernstig is dit? Wij vertellen je de tekenen waaraan je kunt herkennen dat ook jij niet van je telefoon kunt afblijven.
Hoe herken je een telefoon verslaving?
Een telefoonverslaving is bij iedereen anders. Bij de ene persoon merk je het meteen, en de ander weet het goed te verbergen. Hoewel het verbergen van een mobiele telefoon verslaving niet nodig is, want bijna iedereen heeft het (ja, echt!).
Het kan ook zijn dat je social media verslaafd bent. En hoewel dat bijna hetzelfde is, is het extra belangrijk om hier iets mee te doen. Te veel social media kan namelijk een slechte invloed hebben op je hersenen. Daarnaast wil het niet altijd zeggen dat je meteen verslaafd bent. Het kan ook zijn dat je een slechte gewoonte hebt ontwikkeld. Gelukkig kun je hier ook gewoon weer vanaf komen.
Wat doet een telefoon verslaving met je?
Te veel op je telefoon zitten heeft geen goede invloed op je. Op zowel mentaal als fysiek vlak. Hieronder lees je wat deze verslaving met je kan doen. En ben je verslaafd aan social media? Dan zijn de symptomen hiervan vrijwel hetzelfde.
Fysieke effecten
- Vermoeide ogen;
- Hoofdpijn;
- Rug- en nekpijn door slechte houding;
- Slaapproblemen.
Mentale effecten;
- Meer angst of stress;
- Laag zelfbeeld;
- Eenzaamheid door sociaal isolement;
- Minder productiviteit.
Het is dus save to say dat een mobiel verslaving een slechte invloed heeft op de kwaliteit van leven. We willen niet zeggen dat iedereen deze effecten heeft of dat het altijd zo ernstig moet zijn, maar het kan wel. Ben je benieuwd of ook jij te maken hebt met een telefoon verslaving? Check het hieronder.
8 tekenen dat ook jij verslaafd bent
1. Je bent constant je scherm aan het checken
Tik je regelmatig op je scherm om te kijken of je een melding hebt, terwijl je niks verwacht? Dat kan een eerste teken zijn van een verslaving. Dit hoeft niet meteen iets ergs te betekenen, het kan ook een gewoonte zijn geworden. Maar dat wil niet zeggen dat je hier niet vanaf moet.
2. Je vind het moeilijk om je telefoon weg te leggen
Als je het moeilijk vind om je telefoon weg te leggen, kan dit duiden op een verslaving. Vooral in sociale situaties kan dit een slechte invloed hebben. Ook op het werk of op school kan dit zorgen voor minder concentratie en daardoor minder productiviteit.
3. Je hebt minder zin in andere dingen
Heb je minder zin in dingen waar je wel zin in had voordat je er telefoon erbij pakte? Dan kan dit ook duiden op te veel gebruik van je telefoon.
4. Je gebruikt je telefoon in gevaarlijke situaties
Als jij je telefoon gebruikt tijdens gevaarlijke situaties, dan zit er iets niet goed. Gebruik je telefoon nooit tijdens het rijden, oversteken of iets anders waarvoor je alert moet zijn. Je veiligheid moet niet belangrijker zijn dan je smartphone.
5. Je merkt gevolgen in het dagelijks leven
Sommige mensen met een telefoon verslaving merken de effecten hiervan in het dagelijks leven. Presteer je minder goed, heb je geen zin om te communiceren en mis je meer deadlines? Dan kan het gebruik van je mobiele telefoon hier de oorzaak van zijn.
6. Je krijgt ontwenningsverschijnselen als ‘ie niet in de buurt is
Grijp je steeds uit automatisme naar je telefoon, ook als ‘ie niet bij je ligt? Dan zit je telefoon te veel in je systeem. Het kan ook zijn dat je angstig of gestresst wordt als jij je mobiel even niet bij je hebt.
7. Je vergeet de tijd
Soms ben je urenlang aan het scrollen. Dan vergeet je gewoon dat je ook tijd moet vrijmaken voor andere dingen. Herken je dit? Dan weet je inmiddels wat we willen zeggen.
8. Je gebruikt je telefoon als coping mechanisme
Voel je je slecht, of wil je ergens even niet aan denken? Dan is de kans groot dat je meteen je telefoon erbij pakt. Dit kan ook duiden op een ander probleem, zoals eenzaamheid of angst.
Wat moet je doen als je verslaafd bent aan je telefoon?
Wil jij je telefoongebruik verminderen? Goed bezig! Dat is de eerste stap naar het maken van een verandering. Dit is hoe jij je telefoonverslaving kunt verminderen:
- Accepteer dat je een probleem hebt;
- Stel doelen om het telefoongebruik te verminderen;
- Vervang slechte gewoontes met een nieuwe gewoonte;
- Stel grenzen voor jezelf en je telefoongebruik;
- Stel schermtijd limieten in;
- Vind andere manieren om jezelf te vermaken;
- Praat met mensen uit je omgeving.
Een telefoonverslaving is vaak ook zelf op te lossen. Bij sommige mensen is dit helaas niet het geval. Daarom kun je ook hulp bij verslaving zoeken.
En, ben jij er al achter of je ook verslaafd bent aan je telefoon? Dan ben je zeker niet de enige. Het is wel belangrijk dat jij je telefoongebruik in de gaten houdt. Het echte leven is namelijk veel mooier!