Veel mensen hebben last van voorjaarsmoeheid, vaak zelfs zonder dat ze het weten. Toch hebben de weersomstandigheden een grotere invloed op ons dan we denken. Denk je dat je last hebt van een lentedip, en wil je er vanaf? Dan delen wij hier alles wat je moet weten om weer fit te worden.
Wat doet de lente met je lichaam?
De lente is over het algemeen super goed voor je. Niet alleen door de weersomstandigheden, maar ook doordat je activiteiten vaak veranderen. Dit zijn een paar positieve gevolgen van de lente:
- Meer zonlicht en meer vitamine D;
- Vrolijke stemming;
- Meer lichaamsbeweging;
- Betere slaap door meer daglicht;
- Een betere huid.
Maar vaak krijgen mensen ook last van de welbekende voorjaarsdip. En dit kan best verwarrend zijn, omdat de lente juist een tijd is waarin je normaal gesproken fitter wordt. En wist je dat voorjaarsmoeheid bij HSP’ers vaker voorkomt? Bij de ene persoon gaat de voorjaarsmoeheid zo weg, bij andere duurt dit wat langer.
Hoe lang duurt voorjaarsmoeheid?
Lentemoeheid duurt meestal niet heel lang. Je lichaam moet wennen aan de veranderingen in het weer en de omgeving. En wanneer begint voorjaarsmoeheid? De oorzaak van voorjaarsmoeheid komt vaak door veranderingen in het licht, weer en de lichamelijke veranderingen die hierdoor optreden.
Wat zijn de symptomen van voorjaarsmoeheid?
De symptomen van lentemoeheid zijn bij iedereen anders. Toch zijn er een aantal dingen die bij bijna iedereen terug kan komen. Dit zijn een paar tekenen van voorjaarsmoeheid:
- Sneller moe;
- Slaperigheid;
- Moeite met concentreren;
- Lusteloosheid;
- Sneller prikkelbaar;
- Hoofdpijn;
- Spierpijn;
- Slaapproblemen.
Ben je benieuwd of jij ook last hebt van voorjaarsmoeheid? Test jezelf dan hier.
Wat te doen tegen lentemoeheid?
‘Ik heb voorjaarsmoeheid, wat te doen?!’ Don’t worry, er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je dipje te verminderen. Bekijk onze tips voor lentemoeheid.
1. Zorg voor genoeg daglicht
Natuurlijk licht en vitamine D zijn essentieel om die lentedip tegen te gaan. Probeer minstens een half uurtje per dag buiten te zijn. Of daag jezelf eens uit om 10.000 stappen per dag te lopen!
Ook kan het goed zijn om dichtbij een raam werken. Op die manier krijg je zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen.
2. Eet gezond (maar blijf wel genieten)
Door de weersveranderingen heeft je immuunsysteem een boost nodig. Zorg er daarom voor dat je genoeg verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is voeding met vitamine D ook belangrijk.
Maar vergeet ook niet om te genieten. De lente moet gewoon een gezellige periode zijn.
3. Zorg voor meer beweging
Beweeg genoeg om je energielevel op peil te houden. Dit betekent niet dat je elke dag een uur cardio hoeft te doen. Zorg ervoor dat je elke dag een stukje wandelt, fietst of misschien wel in de tuin bezig bent.
Doe het bij voorkeur allemaal buiten, zodat je meteen profiteert van frisse lucht en zonlicht.
4. Een goede nachtrust is essentieel
Probeer zoveel mogelijk een consistent slaapschema aan te houden. Ook in het weekend, wanneer je geen gekke feestjes hebt gepland natuurlijk. Zorg daarnaast voor een rustige slaapkamer zonder telefoon (sorry), weinig licht en een fijne temperatuur.
5. Stay hydrated
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt. Dit kan zorgen voor extra vermoeidheid. Tip: houd altijd een waterfles bij de hand! Drink daarnaast ook wat minder koffie en alcohol.
6. Maak tijd voor jezelf
Maak genoeg tijd voor jezelf om even in te tunen met je emoties en gevoelens. Het is niet erg om soms overwhelmed te raken als je moe of druk bent. Ga eens mediteren, doe yoga of probeer ademhalingsoefeningen.
Met deze tips ga jij gegarandeerd een leuke lente en zomer tegemoet. Probeer altijd in contact te blijven met jezelf. Voel aan waar jij behoefte aan hebt en luister hier naar. Het is daarnaast ook helemaal niet erg om even een paar dagen helemaal niks te doen. Zo lang jij je maar goet gaat voelen!