Skip to content

Share This Post

  • or

Ook jij kan verlatingsangst overwinnen met deze 9 tips

Don’t leave me, of misschien toch wel (voor even)?

Thumbnail

Verlatingsangst overwinnen kan een lastige opdracht zijn. Al helemaal omdat je waarschijnlijk zo lekker in je comfort zone zit. Toch is verlatingsangst niet gezond en is het alleen maar beter om hier vanaf te komen. Wij gaan je vertellen hoe je dit kan doen. 

Hoe kan je verlatingsangst overwinnen?

Verlatingsangst heeft bij iedereen andere kenmerken. Dat betekent ook dat er niet één gouden tip is die je erover heen helpt. Het is eerst belangrijk om te weten op welke vlakken jij last hebt van deze angst. Verlatingsangst bij volwassenen komt vaker voor in een relatie. Maar dit wil niet zeggen dat deze relatie ook de oorzaak moet zijn. Zo komt dit vaker voor uit een trauma van vroeger, of zelfs een generatie trauma

Als je weet waar de angst vandaan komt, is het ook makkelijker om een oplossing te vinden. Je kan jezelf hier testen om te kijken of je last hebt van verlatingsangst. 

verlatingsangst overwinnen
Bron: Pexels

Zó kom je over je verlatingsangst heen

1. Maak een anti-angst checklist

Schrijf situaties op die ervoor zorgen dat je verlatingsangst opborrelt. Bedenk daarna voor elke situatie een kleine stap die je kan nemen om deze angst te verminderen. Dit helpt je om je angsten te overwinnen op een hele overzichtelijke manier. 

2. Daag je eigen onafhankelijkheid uit

Kies ervoor om vaker dingen alleen te doen, dingen waarbij je uit je comfort zone moet stappen. Houd bijvoorbeeld een dag geen contact met je partner (wel eerst overleggen natuurlijk!) of ga op een solo-date. Je kan best klein beginnen en als je eraan went kan je steeds iets grotere dingen doen. Misschien ga je uiteindelijk wel alleen op vakantie!

3. Plan een vast me-time uurtje

Zet elke week een uur vast in je agenda waarbij je in dat uur alleen maar iets voor jezelf moet doen. Maak deze afspraak net zo belangrijk als alle andere afspraken. Hierdoor kan je wennen aan alleen zijn en kan je er uiteindelijk zelfs van genieten. 

4. Benoem de momenten dat je angstig bent

Als je merkt dat je angstig bent, sta hier dan even bij stil. Haal diep adem en focus je op je gevoel. Je kan ook (hardop) tegen jezelf zeggen waar je bang voor bent. Zeg ‘ik ben bang dat ik in de steek gelaten wordt’ als dit voor jou zo voelt. 

5. Maak een safe space voor jezelf

Zorg ervoor dat je een safe space hebt. Hier kan je altijd heen gaan als jij je even niet fijn voelt. Dit kan je bed zijn, een leeshoekje of een plekje in de tuin. Het gaat erom dat jij je er in kan terugtrekken op de momenten dat je een veilig gevoel nodig hebt. 

6. Begin een ‘positiviteit’ ritueel

Maak een afspraak met jezelf waarbij je elke ochtend of avond iets positiefs zegt tegen jezelf. Dit kan je doen met bijvoorbeeld self-love affirmaties. Je kan er ook voor kiezen om op te schrijven wat er positief was aan de dag. 

7. Stel gezonde grenzen en verwachtingen in relaties

Als je last hebt van verlatingsangst in een relatie, dan kan het helpen om bepaalde verwachtingen te stellen. Overleg met je partner wat hij of zij nodig heeft. Iedereen heeft namelijk wel eens tijd voor zichzelf nodig. Door te weten wat de ander wil, is het makkelijker om behoeften los te zien van je verlatingsangst. 

8. Doe dagelijks iets wat je zelfliefde vergroot

Als je het meeste van jezelf houdt, dan wordt de rol van verlatingsangst in je leven steeds kleiner. Dus, begin nu met oefenen! Ga journallen, sporten, mediteren, of alles waar jij blij van wordt om te doen met jezelf. 

9. Oefen met het loslaten van controle

Verlatingsangst en de drang om controle te houden gaan vaak samen. Oefen daarom om eens niet dingen onder controle te hebben. Laat iemand anders iets voor je plannen of zeg een keer een dag alleen maar ‘ja’. 

Met deze tips kan je gegarandeerd een stapje dichter bij een vrij gevoel komen. Zo kan je dingen alleen doen of je partner vrijlaten zonder hierbij een vervelend gevoel te hebben.

Wat je misschien ook leuk vindt