Skip to content

Share This Post

  • or

Test of jij ook last hebt van verlatingsangst

Please don’t leave me.

Thumbnail

Heb jij de angst om een geliefde te verliezen? Dan hebben we nieuws voor je, je kan last hebben van verlatingsangst. Naast dit symptoom zijn er nog andere dingen waar je het aan kan herkennen. Wil jij weten of je last hebt van verlatingsangst? Test jezelf dan in dit artikel.

Wat is verlatingsangst?

Bij verlatingsangst ben je vaak bang dat je een geliefde kwijt raakt. Het kan zijn dat je bang bent dat er iemand doodgaat of niet meer met je om wil gaan. Maar het kan ook zijn dat je bang bent om iemand kwijt te raken op een feestje. 

En hoewel dit gevoel soms best normaal is, kan bij echt verlatingsangst je gedrag veranderen. Zo kan het best zijn dat je jaloers bent of heel verdrietig als iemand niet bij je is.

Verlatingsangst bij volwassenen

Veel mensen denken dat deze angst alleen bij kinderen voorkomt. Maar dat is echt niet zo. Volwassenen hebben hier zelfs vaker last van, op een heftige manier. Vaak is het ontstaan uit een onverwerkt trauma en is het wel op te lossen! Je hoeft dus niet je hele leven in angst te leven

verlatingsangst

De verlatingsangst test

Test jezelf aan de hand van deze verlatingsangst symptomen. Herken jij jezelf in drie of meer punten? Dan is de kans groot dat jij ook deze angst te pakken hebt.

1. Je bent té bezorgd

Je bent vaak bezorgd. Misschien ben je bezorgd dat iemand je verlaat, of dat diegene iets overkomt. Als je niet bij elkaar bent, dan ben je constant bang dat er iets gebeurt. 

2. Je bent altijd bang dat iemand van je weg wil

Je bent constant bang dat mensen het niet leuk met je vinden. Misschien willen je vrienden liever iets anders doen, of is je partner toch meer bezig met anderen. Dit is natuurlijk niet waar, maar wel hoe jij je voelt.

3. Je gedraagt je aanhankelijk

Je kan je heel aanhankelijk gedragen, vooral naar je partner. Het liefst houd je de hele dag elkaars handjes vast en wil je aan iedereen laten zien dat jullie bij elkaar zijn. 

4. Je bent jaloers

Je bent vaak jaloers. Je bent bang dat je partner bezig is met anderen of dat je beste vriendin een andere vriendin heeft gevonden. Dit kan je ook merken in je gedrag, en hierdoor ben je soms niet zo aardig.

5. Je wil de ander altijd controleren

Je wil altijd weten waar de ander mee bezig is. Niet om ‘gemeen’ te zijn, maar om te weten dat hij of zij veilig is. Want stel je voor dat er iets gebeurt en jij weet het niet?

6. Je kan moeilijk alleen zijn

Alleen zijn voelt als een straf voor jou en het liefst ben je altijd met de ander. Het voelt alsof je iemand anders nodig hebt om jezelf te kunnen zijn.

7. Je kan slecht afscheid nemen

Afscheid nemen is jouw minst favoriete moment van de dag. Ook als je de ander gewoon de volgende dag weer terug ziet. Het liefst blijf je iemand zo lang mogelijk vasthouden of lok je ze terug met lieve woordjes.

8. Je hebt het gevoel dat je niet genoeg bent 

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je niet genoeg bent. Je denkt dat de ander altijd wel een beter iemand kan vinden, en dat jij dan dus wordt ‘verlaten’. 

Ja, verlatingsangst kan ook je relatie beïnvloeden

Verlatingsangst komt vaak voor in relaties. Dit heeft meestal niks met je partner te maken, maar door trauma’s of gebeurtenissen van vroeger. Misschien is je vorige partner vreemdgegaan, of zijn je ouders gescheiden op jonge leeftijd. Het kan ook zijn dat je helemaal niet weet waarom je hier last van hebt. Dit zijn de symptomen van verlatingsangst in relaties:

  • Jaloezie;
  • Vermijden van conflicten;
  • Emotionele instabiliteit;
  • Behoefte aan constante geruststelling;
  • Aanhankelijkheid. 

Dat je nu verlatingsangst hebt, wil niet zeggen dat je dit je hele leven blijft houden. Je kan hier natuurlijk gewoon aan werken. Het belangrijkste: praat erover met je partner of met wie je deze angst ook hebt. Dan kan je samen tot een oplossing komen.

Wat je misschien ook leuk vindt