De vrouwelijke hormonen zijn heel belangrijk voor een gezond leven. Niet alleen om een kind te kunnen krijgen, maar voor veel meer dan dat! In dit artikel kan jij jouw hormoonbalans testen en leer je wat je kan doen om je hormonen te reguleren.
Wat doen de vrouwelijke hormonen?
Er zijn twee soorten vrouwelijke hormonen die een grote rol spelen. Dat zijn oestrogeen en progesteron. Deze hebben allebei een eigen functie:
- Oestrogeen: stimuleert de groei van het baarmoederslijmvlies tijdens de eerste helft van de menstruatiecyclus. Dit is ter voorbereiding van een mogelijke zwangerschap.
- Progesteron: dit hormoon neemt toe na de ovulatie. Het helpt bij het in stand houden van het baarmoederslijmvlies om een bevruchte eicel te kunnen ondersteunen.
De kracht van de vrouwelijke hormonen is dat ze invloed hebben op alles in het vrouwelijk lichaam. Los van of je zwanger wil worden of niet. Zo passen veel vrouwen hun leven zelfs aan hun cyclus aan!
Wat merk je van een verstoorde hormoonhuishouding?
Een verstoorde hormoonhuishouding bij de vrouwelijke hormonen kan je op veel verschillende manieren merken. Het kan zijn dat je te veel vrouwelijke hormonen hebt, maar een vrouwelijk hormoon tekort komt ook veel voor. Dit zijn een paar voorbeelden waaraan je een verstoorde hormoonhuishouding kan herkennen:
- Menstruatieproblemen;
- Stemmingswisselingen;
- Vermoeidheid;
- Minder zin in seks;
- Acne of een droge huid;
- Problemen met vruchtbaarheid.
Hieraan merk je dat je vrouwelijke hormonen uit balans zijn
Denk jij dat jouw vrouwelijke hormonen uit balans zijn? Dan kan je het beste je hormoonbalans testen. Hieronder lees je de symptomen van een disbalans in je hormonen.
1. Onregelmatige menstruatiecyclus
Het kan zijn dat je menstruatie onvoorspelbaar is, uitblijft of te laat komt. Let er wel op: door vrouwelijke hormonen in de pil kan je niet weten hoe jouw cyclus in elkaar zit, omdat deze dan kunstmatig is.
2. Pijnlijke of lange menstruaties
Wist je dat ongesteld zijn helemaal niet zoveel pijn hoeft te doen? Als dit wel zo is, heb je waarschijnlijk een disbalans in de hormonen. Het kan zijn dat je heel zwaar bloed of zoveel pijn hebt dat je het liefst in bed blijft liggen.
3. Stemmingswisselingen of emotioneel zijn
Hormonen hebben een grote invloed op je emoties. Misschien voel je je angstig, verdrietig of verander je heel snel van stemming. Even huilen lucht altijd op, maar weet dat je een disbalans in de hormonen het beste wel kan aanpakken.
4. Vermoeidheid
Slaap je wel genoeg, leef je gezond, maar ben je alsnog snel moe? Dan kan dat ook komen door hormonen die niet in balans zijn. Je lichaam moet nu namelijk extra hard werken.
5. Snel aankomen of niet kunnen afvallen
Misschien kom je snel aan, vooral rond je buik. Ook kan het zijn dat je moeite hebt met afvallen. Dit hoeft trouwens niet altijd te betekenen dat je vet hebt, je buik kan ook opgeblazen zijn of je kan veel vocht vasthouden.
6. Je hebt minder zin in seks
Een laag libido is een groot teken van een disbalans in de vrouwelijke hormonen. Je lichaam heeft hierdoor letterlijk geen zin ‘om een kind te maken’.
7. Acne of andere huidproblemen
Het kan zijn dat je last krijgt van acne, onzuiverheden of een droge huid. Dit komt vooral vaak voor op je kin of kaaklijn. Ook kan je last hebben van een droge of jeukende huid.
8. Haaruitval of overmatige haargroei
Een disbalans in hormonen kan ervoor zorgen dat je haar uitvalt. Misschien word je haar dunner of trek jij er zo een bos uit nadat je hebt gedouched. Heb je juist last van meer haargroei, misschien wel op ongewenste plekken? Dan kan dit ook een teken zijn van PCOS.
9. Slaapproblemen
Ja, je hormonen kunnen ook invloed hebben op je slaap. Heb je moeite met in slaap vallen of word je vaak wakker, zonder een duidelijke reden? Dan heb je die reden nu misschien toch gevonden.
Hoe herstel je een hormonale disbalans?
De vrouwelijke hormoonbalans herstellen is heel belangrijk. Zo kan je weer gezond en energiek door het leven! Er is helaas niet één quick fix die het kan oplossen, maar er zijn wel veel dingen die je kan proberen. Als je denkt dat de disbalans nog niet extreem is, dan kan je zelf wat dingen aanpassen aan je levensstijl:
- Gezond en gebalanceerd eten;
- Regelmatig bewegen;
- Stress verminderen;
- Stoppen met de pil;
- Genoeg slapen;
- Bepaalde supplementen slikken.
Het kan ook zijn dat de hormonen zo uit balans zijn dat je medische hulp moet zoeken. Daarvoor kan je altijd naar de huisarts gaan.
De hormoonbalans voor vrouwen is dus heel belangrijk. Niet alleen om een kind te kunnen krijgen, maar om je over het algemeen gewoon goed te voelen!