We weten allemaal dat geld één van de meest belangrijke middelen is in het leven. En juist omdat het zo belangrijk is, brengt dit onderwerp een hele lading met zich mee. De manier waarop we met geld omgaan kan een grote impact hebben op onze emotionele gezondheid. Soms kan dit als gevolg een financieel trauma veroorzaken. Wij van Contentment Magazine leggen aan je uit wat dit precies is.
Face je financiële trauma’s
Er zijn verschillende soorten trauma’s, en waarschijnlijk heb je over veel al wel een keer gehoord. Over financiële trauma’s wordt alleen nog veel minder gesproken, terwijl een groot deel van de mensen er last van hebben. Vervelende ervaringen die te maken hebben met geld kunnen je namelijk op een dieper level raken en de manier waarop je geld ziet beïnvloeden. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over financiële trauma’s.
Wat is een financieel trauma precies?
Zoals je misschien al kan raden heeft een financieel trauma alles te maken met jouw ervaringen met geld. De trauma’s verwijzen naar vervelende en pijnlijke ervaringen die te maken hebben met geldzaken, wat kan leiden tot langdurige en emotionele gevolgen. Deze situaties verschillen bij iedereen. Veelvoorkomende oorzaken van financiële trauma’s zijn:
- Opgroeien in armoede;
- Faillissement;
- Verlies van een baan;
- Meemaken van financieel misbruik.
Deze ervaringen laten diepe indrukken achter en kunnen het gevoel van veiligheid, eigenwaarde en vertrouwen beschadigen.
Hoe ontstaat een financieel trauma?
Geld trauma’s kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een aantal voorbeelden hebben we hierboven verteld. Eén ding dat zeker is, is dat de trauma’s voortkomen uit negatieve gebeurtenissen. De gebeurtenissen hebben direct invloed op je financiële situatie, zoals plotselinge werkloosheid of opbouwende schulden. Daarnaast kan het ook ontstaan door stress en onzekerheid rondom geld, zoals het leven in armoede of heel hard moeten werken om financieel stabiel te blijven.
Vaak komen financiële trauma’s niet eens voort uit de situatie van jezelf, maar die van je ouders of familie. Als je ouders een lastige geldsituatie hebben gehad, is de kans groot dat zijn hun overtuigingen op jou hebben overgebracht.
Wat zijn de gevolgen van financiële trauma’s?
Een financieel trauma kan diepgaande gevolgen hebben voor je mental health. Het kan leiden tot angst, stress, schaamte, schuldgevoel en in sommige gevallen zelfs tot depressie en PTSS. Deze gevolgen beïnvloeden het vermogen om gezonde keuzes te maken als het gaat om geld. Dit leidt vaak tot een vicieuze cirkel van financiële problemen. Het is daarom altijd belangrijk om de achterliggende oorzaak van je trauma te achterhalen en hulp te zoeken als je er zelf niet uit komt. Dan ga je met veel minder stress door het leven!
Hoe overwin ik een financieel trauma?
Het overwinnen van een trauma is lastig, maar zeker mogelijk. En nodig! Daarom hebben wij een speciaal artikel gemaakt waarin we stap voor stap uitleggen hoe jij jouw financieel trauma kan overwinnen.
Als je denkt dat je zelf een financieel trauma hebt, dan is het belangrijk om hier bewust van te zijn. Je moet het trauma erkennen en weten hoe het is ontstaan om je trauma te facen. Je mindset veranderen is hierbij de key. Onthoud, you are never alone en er is altijd hulp beschikbaar!